Aşağıdaki tabloda projemizdeki tüm kolonlara ait kesit bilgisi mevcut. Bu yazımızda kolonlara sistematik bir numara vermeyi ve bu numarayı kullanarak tabloyu çözümlemeyi deneyelim. Peki bunu neden yapıyoruz? Elimizde dizayn departmanından gelen tahmini kolon kesitleri var ve kat yükseklikleri aynı değil. Yani basit bir tablo yaparak tahmini beton metrajını çıkartabiliriz. Eğer kat yüksekliğiniz değişmiyorsa zaten böyle bir çözümlemeye gerek yok, B3:L10 seçimindeki hücrelerin toplamını, yani toplam kesit alanını kat yüksekliği ve toplam kat sayısı ile çarparak aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ama en önemli amacımız excel pratiği yapmak, farklı bakış açıları geliştirmek. Bunun için yarın yayınlanacak 2.yöntemde ad tanımlama ve array formülleri ile aynı işi yapacağız.
Konumuza geri dönelim. Kullanacağımız numara sistemi çok basit. Örnek vermek gerekirse 108 numaralı kolon, 1.kata ait 8 numaralı kolon. Yani tablodan çekmemiz gereken değer I10 hücresindeki 1000 değeri.
Şimdi N kolonuna kolon numaralarını girelim. Bu numaraları makro ile yazdırmak mümkün, ileride makro çözümlere başladığımız zaman göreceğiz. Şimdilik elle 101-111,201-211,…,801-811 şeklinde kolon numaralarını girelim.
Tabloyu çözümlemek için kolonun hangi katta olduğunu ve kaçıncı kolon olduğunu bilmeliyiz. Kolonun hangi katta olduğunu bulmak için O kolonunda soldan formülünü kullanacağız. O2 hücresine =SOLDAN(N2;1) yazalım ve 811 numaralı kolona kadar formülü aşağıya doğru sürükleyelim.
Kolonun kaçıncı kolon olduğunu bulmak için ise tablonun sistematiğinden faydalanacağız. Kolon numaraları tablonun aşağısına doğru artarak ilerlediğinden, belirli bir satırdaki kolona kadar O kolonundaki belirli bu katın toplamda kaç kez yazıldığını bulabiliriz. Bunun için eğersay formülünü kullanacağız. P2 hücresine =EĞERSAY($O$2:O2;O2) yazalım ve 811 numaralı kolona kadar formülü aşağıya doğru sürükleyelim.
Şu an yapmamız gereken O ve P kolonlarındaki veriyi birleştirip tablodan kesit bilgisini çekmek. Düşeyara formülü bu noktada devreye giriyor. Fakat O kolonundaki soldan formülü sonucu metin olarak verdiği için öncelikle metni sayıya çevirmek için sayıyaçevir formülünü kullanmalıyız. Q2 hücresine =DÜŞEYARA(SAYIYAÇEVİR(O2);$A$3:$L$10;P2+1;0) yazalım. Bu formül kat ve kolon numarasını kesiştirecek. Formülü aşağı doğru sürüklediğimiz zaman referans aralığının değişmemesi için $ işaretleri kullanmalıyız. Son olarak 811 numaralı kolona kadar formülü aşağıya doğru sürükleyelim.
Doğru yapıp yapmadığımız kontrol etmek için tüm kesitlerin toplamını karşılaştıralım. B3:L10 seçimindeki hücrelerin toplamı ekranın sağ altında görebileceğiniz gibi 94875.
Q kolonundaki kesitlerin toplamı yine ekranın sağ altında görebileceğiniz gibi 94875. Yani formülasyonumuzda bir hata yok.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder